Hvad er godt at gøre i haven i april

 

Nu har foråret for alvor meldt sin ankomst, og der bliver flere og flere opgaver ude i haven.

En god taktik er at komme tidligt i gang med  ukrudtskampen. Hvis du luger fra start, så får du has på det der har overvintret, før det spreder nye frø.

Du kan være ekstra effektiv, ved at lokke ukrudtet frem. Når du har klargjort jorden i køkkenhaven, så kan du dæk den til med plastik. Ukrudtet vil hurtigt spire, og da du endnu ikke har plantet afgrøder på stykket, så er det let få ramt på de ukrudtsplanter der har gemt sig i jorden.

 

Gang i køkkenhaven

Først i april kan du forspire rødbede, blomkål, spidskål og rødkål. Tomat, broccoli, bønner, agurk lidt senere. Sidst i april kunne du forspire majs, squash og græskar i potter. Den bedste måde at vide om og hvornår et frø skal forspires, er ved at læse på frøposen. Nogle sorter er tidligere end andre, de tidlige tomatsorter kan sås i marts imens andre sorter har godt af at være lidt sent på den. Kickstart evt. køkkenhaven ved at dække jorden med plastik. På den måde varmer du jorden hurtigere op, og så er den tidligere klar. Når vejret er lunt, og jordtemperaturen er over 8 grader, så er det tid til at lægge kartofler.

 

Beskæring

I starten af april er for mange planter et godt tidspunkt at lave foryngende beskæring. Klip dværgbuske og de buskagtige stauder ned. Det kunne være lavendel, isop, perikon eller krydderurter som fx rosmarin.

Beskær dine roser, så de laver nye friske skud. Skæ grenene af lige over en knop, der vender væk fra plantens centrum. Tænk over hvilken form du ønsker på rosen, så den bliver pæn og harmonisk. Fjern alle døde og skadede grene.

 

Din græsplæne

I april vil ofte være der hvor du går i gang med at klippe græsset. Når plænen er lang, mere end 7-8 cm, og når jordtemperaturen er over 8 grader.

Det vigtigste er, at du ikke klipper den for kort de første par gange. Så får græsplanterne lov at få ordentlig fat, og så formår de selv at bekæmpe mos og ukrudt.